Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου επηρεάζεται ευθέως από το σύστημα των Διεθνών Σχέσεων στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί. Μετά το διπολικό σύστημα του ανταγωνισμού ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και τον σύντομο μονοπολικό κόσμο της αμερικανικής κυριαρχίας, βρισκόμαστε ήδη σε έναν πολυπολικό κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί μία από τις παλαιότερες περιπτώσεις ευθείας παραβίασης του διεθνούς δικαίου; Το θέμα πραγματεύεται σε ανοικτή Τηλεδιάλεξη με τίτλο «Το Διεθνές Δίκαιο σε έναν Πολυπολικό Κόσμο και το Κυπριακό Ζήτημα» το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 ο Καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Τη διάλεξη, η οποία θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ., διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα (ΒΑ) στη Νομική εξ αποστάσεως του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).
Η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής.
Η εισήγηση θα αναλύσει την εξέλιξη των διεθνών σχέσεων προς το πολυπολικό σύστημα και τα χαρακτηριστικά του τελευταίου. Στη συνέχεια θα αναλυθεί το Κυπριακό, ως εμβληματική περίπτωση παράνομης εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Θα παρουσιαστούν τέλος οι πρόσφατες προσπάθειες επίλυσης και οι σημερινές προοπτικές.
Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL), δικηγόρος και πολιτικός. Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014 -2015), Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (2015), Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2015-2016), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2016-2019) και Υπουργός Εξωτερικών (2019). Είχε επίσης εκλεγεί Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο (2020-2022) και Πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (2022-2023) στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) από το 1980 έως το 1985 και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Paris Ι Panthéon-Sorbonne. Είναι κάτοχος D.E.A. Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris Ι Panthéon-Sorbonne (1986) και Διδακτορικού (PhD) (1990) με τίτλο «Η κρίση νομιμοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».
Add event to calendar
H διδακτική ομάδα της Θεματικής Ενότητας ΝΟΜ113 – Συνταγματικό Δίκαιο του Προπτυχιακού προγράμματος στη Νομική του ΑΠΚΥ απαρτίζεται από τους Δρ. Ιωάννη Π. Τζιβάρα (Συντονιστή) και Δρ. Ιωάννη Κοϊμτζόγλου (Διδάσκοντα).