22
Κυρ, Δεκ

Metaverse in Waste Management Strategy (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων Περιβάλλοντος)

Το Metaverse και οι τεχνολογίες που το αποτελούν, όπως τα εικονικά περιβάλλοντα, η eXtended Reality (XR), το Internet of Things (IoT) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), μπορούν να φέρουν ‘επανάσταση’ στον τρόπο παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και λήψης αποφάσεων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Το θέμα πραγματεύεται σε ανοικτή υβριδική διάλεξη με τίτλο: «Metaverse in Waste Management Strategy» η Ηλιάνα Παπαμιχαήλ, υποψήφια διδακτόρισσα και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024.

Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων Διαλέξεων σε θέματα Χημικής Μηχανικής – Μηχανικής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/bddunxsp. Τη Σειρά Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Προκειμένου οι στρατηγικές διαχείρισης αποβλήτων να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, τις οδηγίες και τις στρατηγικές της Ε.Ε. (π.χ., Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Κυκλική Οικονομία, Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κ.λπ.), τα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη και οι λήπτες πολιτικών αποφάσεων χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει να είναι άμεσες και ακριβείς, ώστε να οδηγούν σε στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό πόλεων, εγκαταστάσεων και συστημάτων, βασισμένο πάντα στο ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, η ανάλυση πολύ μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην οδηγεί σε λανθασμένες ερμηνείες και, συνεπώς, σε ανεπιτυχή ή ανεπαρκή μέτρα. Σ΄αυτό το πλαίσιο, η χρήση της Παιχνιδιοποίησης (gamification), που παρέχει οπτικοποίηση δεδομένων διαχείρισης αποβλήτων σε πραγματικό χρόνο, και ένα ολιστικό πλαίσιο Metaverse με δεδομένα αισθητήρων και εικονικούς κόσμους και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε δραστικά να αλλάξει τον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, οδηγώντας σε μια νέα εποχή όπου τα προηγμένα εργαλεία θα υποβοηθούν τη λήψη αποφάσεων και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Η Ηλιάνα Παπαμιχαήλ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Χημική Μηχανική (2019) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, υποψήφια διδακτόρισσα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας. Η διδακτορική της διατριβή εστιάζει στην ποσοτικοποίηση της περιβαλλοντικής απόδοσης με χρήση δεικτών απόδοσης σε αστικό περιβάλλον. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στα εξής: μετρήσεις αποβλήτων, παιχνιδοποίηση περιβαλλοντικών επιδόσεων, μέθοδοι ψηφιοποίησης διαχείρισης αποβλήτων, ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού, παρακολούθηση και αξιολόγηση ελαχιστοποίησης αποβλήτων, κριτήρια τερματισμού αποβλήτων, προγράμματα βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μοντέλα πολυκτιτηριακής ανάλυσης / ανάλυση LCA / SWOT-PESTEL, EMAS, ISO 14001, κυκλική οικονομία κ.λπ. Από το 2021, έχει δημοσιεύσει 40 επιστημονικά άρθρα (+10 που έχουν υποβληθεί) σε περισσότερα από 10 διαφορετικά επιστημονικά περιοδικά (τα περισσότερα με impact factor πάνω από 4) και έχει 21 παρουσιάσεις σε Διεθνή και Εθνικά συνέδρια. Το Google Scholar h-index της είναι > 11 σε δύο χρόνια. Συμμετείχε σε 2 ευρωπαϊκά έργα ως επιστημονική συνεργάτης: (i) Καινοτόμες τεχνολογίες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής από τον αγροτικό τομέα της Μεσογείου - LIFE17 CCM/GR/000087 – CLIMAMED, (ii) Horizon - PULCHRA -2019-2022: Science in the City: Building Participatory Urban Learning Community Hubs μέσω Έρευνας και Ενεργοποίησης. Το πρόγραμμα αφορά θέματα στρατηγικών διαχείρισης απορριμμάτων και εκπαίδευσης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, αστικό μεταβολισμό, μικροκλίματος, κυκλικής οικονομίας και άλλα. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στη διαδικασία συγγραφής δέκα ευρωπαϊκών και εθνικών προτάσεων.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/eDPBnTuJWp


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo