22
Κυρ, Δεκ

Δημόσια υβριδική επιστημονική διάλεξη με θέμα τη βιοενέργεια (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων Περιβάλλοντος)

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της βιομάζας είναι η δυνατότητά της να μετατρέπεται σε διάφορες μορφές ενέργειας, όπως π.χ., αέρια, υγρά και στερεά βιοκαύσιμα. Έρευνες που διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο στοχεύουν στην εύρεση κατάλληλων τεχνολογιών μετατροπής της βιομάζας σε ενέργεια, με έμφαση σε τεχνολογίες που προωθούν τη μετατροπή από οργανικά απόβλητα. Το θέμα πραγματεύονται την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 σε ανοιχτή υβριδική διάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, ο Καθηγητής Χρήστος Αργυρούσης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ανόργανων Υλικών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου, και η Δρ Γεωργία Σουρκούνη, Ανώτερη Ερευνήτρια στο Clausthal Center for Materials Technology του Clausthal University of Technology. Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου της Σειράς εξειδικευμένων Διαλέξεων σε θέματα Χημικής Μηχανικής – Μηχανικής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στη Λευκωσία (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά), ενώ θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/bddunxsp. Τη Σειρά Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Εγγραφή: https://forms.office.com/e/eDPBnTuJWp

Οι πλέον σύνηθες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή της βιομάζας σε ενέργεια είναι οι προηγμένες τεχνολογίες οξείδωσης, οι ηλεκτροχημικές και φυσικοχημικές επεξεργασίες (π.χ. κροκίδωση) και οι αναερόβιες διεργασίες. Εκτός από αυτές τις διαδικασίες, ενέργεια από βιομάζα μπορεί να παραχθεί με τη χρήση Κυψελών Καυσίμου Στερεών Οξειδίων (Solid Oxide Fuel Cells, SOFCs) και με Μικροβιακές Κυψέλες Καυσίμου (Microbial Fuel Cells, MFCs), με τις τελευταίες να έχουν το πλεονέκτημα της υψηλής θεωρητικής απόδοσης ενέργειας και των ήπιων συνθηκών λειτουργίας. Οι παρουσιάσεις των Αργυρούση και Σουρκούνη θα εισαγάγουν το κοινό στις προηγμένες τεχνολογίες μετατροπής της βιομάζας σε ενέργεια, που είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της αυξανόμενης παγκόσμιας έμφασης στις ανανεώσιμες και βιώσιμες πηγές ενέργειας και την περιβαλλοντικά υπεύθυνη επεξεργασία αποβλήτων.

Ο Καθηγητής Χρήστος Αργυρούσης είναι χημικός με διδακτορικό στη Χημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Κλαούσταλ (TU Clausthal). Μετά από μια σύντομη περίοδο εργασίας στη βιομηχανία ως διευθυντής εργαστηρίου, το 1999 εντάχθηκε στο TU Clausthal και δημιούργησε το Εργαστήριο Οργανικών Υλικών (Funcional Materials). Το 2008 εντάχθηκε στο δυναμικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και από το 2018 είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ανόργανων Υλικών. Ειδικεύεται σε θέματα υλικών ηχοχημείας, χημικής οξείδωσης αποβλήτων, τεχνολογίες ανόργανων υλικών, και υλικών παραγωγής για αποθήκευση ενέργειας. Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, παρουσιάσεις σε συνέδρια και κατέχει δύο πατέντες. Είναι ταμίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Sonochemistry e.V. και επισκέπτης επιστήμονας στο TU Clausthal της Γερμανίας.

H Δρ. Γεωργία Σουρκούνη έχει σπουδάσει Χημικός / Χημικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Clausthal (TU Clausthal) και είναι Ανώτερη Ερευνήτρια στο Clausthal Center for Materials Technology του εν λόγω Πολυτεχνείου. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο υλικό και εργάζεται στον τομέα της μηχανικής υλικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μεθόδους παρασκευής νανοϋλικών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε προηγμένες διεργασίες οξείδωσης (AOPs), σε ενεργειακές εφαρμογές (SOFCs and MFCs) και στην ηχοηλεκτροχημεία.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/eDPBnTuJWp

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo