01
Δευ, Ιουλ

#AMIRetreat2023: Ψηφιακές πλατφόρμες & δημοκρατία: Δημοσιογραφία & πολιτική επικοινωνία σε έναν κόσμο πολυκρίσης

Από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2023, διοργανώνεται το καθιερωμένο Διεθνές Συνέδριο ΑΜΙRetreat του Advanced Media Institute με θέμα «Ψηφιακές πλατφόρμες και δημοκρατία: Δημοσιογραφία και πολιτική επικοινωνία σε έναν κόσμο πολυκρίσης». Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Advanced Media Institute, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Πρόγραμμα Σπουδών «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών της Ντόχα, το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στον Πειραιά, στο κτήριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Τα θέματα του συνεδρίου αφορούν τη μείζονα κρίση στην οποία βρίσκονται σήμερα η ανθρωπότητα και η δημοκρατία και την ψηφιοποίηση που διαμεσολαβεί αυτήν την κρίση. Αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ως αντανάκλαση του ρόλου της Δημοσιογραφίας, των Μέσων και της Πολιτικής Επικοινωνίας στον 21ο αιώνα. Το Συνέδριο επιδιώκει να χτίσει γέφυρες μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των πεδίων της Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας και μεταξύ των φορέων των Μέσων ενημέρωσης και των εμπειρογνωμόνων για τη ρύθμισή τους.

Οι κύριες θεματικές του συνεδρίου είναι οι εξής:

  • Η βασική δυναμική στο τοπίο των ψηφιακών Μέσων ενημέρωσης
  • Οι δημιουργοί περιεχομένου και η οικονομία των δημιουργών
  • Πλαισιώνοντας την ψηφιακή δημοσιογραφία και τη δημοκρατία
  • Μοντέλα ψηφιακής δημοσιογραφίας στην πράξη
  • Πολιτική επικοινωνία στην εποχή των ψηφιακών Μέσων
  • Προκλήσεις του διαδικτυακού πολιτικού λόγου
  • Φανταζόμενοι έναν καλύτερο κόσμο Μέσα στους ψηφιακούς χώρους
Κεντρικοί ομιλητές είναι:
 
  • Η Anne-Cécile Robert, Γαλλίδα δημοσιογράφος με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Αφρική, μέλος της συντακτικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου της Le Monde Diplomatique. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα πολιτικά και θεσμικά συστήματα και τη δημοκρατία, τους περιορισμούς και τις λειτουργίες της.
  • Ο Δρ Λευτέρης Κρέτσος, επίτιμος λέκτορας στο City University του Λονδίνου, λέκτορας στο Brunel University του Λονδίνου και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Ahlia στο Μπαχρέιν.

Περισσότερες πληροφορίες: https://amiretreat2023.advancedmediainstitute.com/