Εν μέσω της ραγδαία εξελισσόμενης πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει δημόσια τηλεδιάλεξη με ομιλητή τον Δρα Ιωάννη Σακκά, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Μεσογείου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και θέμα «Κατανοώντας το Παλαιστινιακό Ζήτημα». Στόχος της τηλεδιάλεξης είναι η καλύτερη κατανόηση ενός από τα πιο σύνθετα ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00 και η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη για το κοινό (χωρίς εγγραφή ή δήλωση συμμετοχής) μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3dnsajE
Ο Καθηγητής Ιωάννης Σακκάς σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στα Πανεπιστήμια του Lancaster και Hull της Αγγλίας. Τη διδακτορική του διατριβή για τον ελληνικό εμφύλιο επέβλεψαν οι διακεκριμένοι καθηγητές John Saville και E P. Thompson. Ειδικεύεται στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και σε θέματα γεωπολιτικής στον μεσογειακό-μεσανατολικό χώρο. Είναι μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου του Κολεγίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια στις Βρυξέλλες και της Royal Historical Society στη Βρετανία. Συμμετέχει στις διεργασίες της Doctoral School των Βρυξελλών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Neapolis στην Κύπρο. Επίσης είναι υπεύθυνος των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και συμμετέχει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αξιολόγηση και επίβλεψη διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την περίοδο 2020-22 ήταν τακτικό μέλος του ΔΟΑΤΑΠ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος κειμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για την Αντίσταση, τον ελληνικό εμφύλιο, τους Άραβες, το Παλαιστινιακό και την πολιτική της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (Άραβες, Ισραήλ, Κυπριακό). Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων Erasmus+. Στα βιβλία/μονογραφίες του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Οι Δύο Όχθες της Μεσογείου. Από τη συγκρότηση των εθνών-κρατών στην ευρω-μεσογειακή συνεργασία, Bookstars, Αθήνα 2020.
- Το Παλαιστινιακό. Μέρος Α΄: Ο Σιωνισμός, οι Άραβες και ο Διεθνής Παράγοντας, 1882-1948, Πατάκης, Αθήνα 2005.
- Οι Άραβες στη Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή. Ιστορία και Κοινωνία, Πατάκης, Αθήνα 2002.
- Britain and the Greek Civil War, 1944-49. British Imperialism, Public Opinion and the Coming of the Cold War (Germany, Verlag, 2013).
- Η Ελλάδα στη Μεσόγειο, 1950-2004. Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Διενέξεις (ηλεκτρ. βιβλίο), Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Διαθέσιμο στο: http://hdl.handle.net/11419/5105 (2015).
- Η Ελλάδα, το Κυπριακό και ο Αραβικός Κόσμος. Διπλωματία και Στρατηγική στη Μεσόγειο του Ψυχρού Πολέμου, 1947-74, Πατάκης, Αθήνα 2012.
Καταχωρήστε τη δημόσια τηλεδιάλεξη στο ημερολόγιό σας