23
Σαβ, Νοε

Τεχνολογικά αυτόματα και έξυπνες μηχανές στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα

Το Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (ΚΕΛΟΠΟΣ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνουν σειρά διαλέξεων ανοικτών στο κοινό. Ο Α’ κύκλος διαλέξεων με θέματα που αφορούν σε διάφορες πτυχές της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2023. Η πρώτη διάλεξη με θέμα «Τεχνολογικά αυτόματα και έξυπνες μηχανές στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα» και ομιλήτρια τη δρα Μαρία Γερολέμου (Johns Hopkins University) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:00.

Όλες οι υβριδικές διαλέξεις θα φιλοξενηθούν στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας (Αίθουσα Πασχάλη Λ. Πασχαλίδη, Γωνία Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200) στη Λευκωσία και θα μεταδίδονται και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/2wmth2sm.

Για δηλώσεις συμμετοχής https://tinyurl.com/3h5dsyzd

Τα τεχνολογικά θαύματα της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας περιλαμβάνουν την κατασκευή αρχαίων μηχανισμών, αυτοκινούμενων αντικειμένων και μηχανικών συσκευών που λειτουργούσαν με εντυπωσιακό τρόπο και τα οποία δεν αφορούσαν μόνο την επιστήμη, την ψυχαγωγία και την αισθητική, αλλά είχαν συχνά και πρακτική χρησιμότητα. Πολλά από αυτά τα θαύματα χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικά τελετουργικά ή σε θεατρικές παραστάσεις. Η ανάδειξη των τεχνολογικών θαυμάτων της αρχαιότητας αντικατοπτρίζει την ενδιαφέρουσα σχέση των ανθρώπων με την τέχνη και την επιστήμη, καθώς και τη σημασία που αποδιδόταν στη θαυμαστή φύση της τεχνολογικής και μηχανικής προόδου.

Η Δρ Μαρία Γερολέμου είναι μέλος του τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins της Αμερικής και συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στο παρελθόν κατείχε θέσεις στα πανεπιστήμια του Μονάχου, της Κύπρου, του Έξετερ, του Χάρβαρντ και του Σινσινάτι. Έχει δημοσιεύσει ευρέως σε θέματα αρχαίου ελληνικού δράματος και αρχαίας επιστήμης και τεχνολογίας. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών: Bad Women, Mad Women: Gender und Wahnsinn in der Griechischen Tragödie (Classica Monacensia, 2011) και Technical Automation in Classical Antiquity (Bloomsbury, 2023). Είναι επίσης επιμελήτρια πέντε συλλογικών τόμων σχετικά με θαύματα (Recognizing Miracles in Antiquity and Beyond, De Gruyter 2018), καθρέπτες (Μirrors and Mirroring from Antiquity to the Early Modern Period, Bloomsbury, 2020), και τεχνολογία και ιατρική (Body and Machine in Classical Antiquity, CUP 2023; Body Technologies in the Greco-Roman World: Technosoma, gender and sex, LUP 2023, and Technical Animation in Classical Antiquity, OUP 2024). Το νέο της βιβλίο με τίτλο Missing persons in the Greco Roman World εξετάζει ιστορίες αγνοούμενων και θέματα αναγνώρισης στην αρχαιότητα.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo