22
Κυρ, Δεκ

Τα ρουμέικα: σύντομη ιστορία, στερεότυπες εκφράσεις και κείμενα προφορικής παράδοσης (4ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Ο 4ος Κύκλος Τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), συνεχίζεται την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 με την τηλεδιάλεξη με τίτλο: «Τα ρουμέικα: σύντομη ιστορία, στερεότυπες εκφράσεις και κείμενα προφορικής παράδοσης». Ομιλήτριες στην εκδήλωση είναι η Δρ Ιουλία Ζαρίκοβα και η Δρ Ιουλία Λαμπέτσκα, Αναπληρώτριες Καθηγήτριες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης (Mariupol State University). Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα παρουσιαστεί εν συντομία η ιστορία της έρευνας των ρουμέικων, της γλωσσικής ποικιλίας που ομιλείται από ένα μέρος των Ελλήνων της Αζοφικής της Ουκρανίας και απειλείται με εξαφάνιση. Θα γίνει η ανάλυση των φρασεολογικών μονάδων (στερεότυπων εκφράσεων) της ρουμέικης, της ουκρανικής και της νεοελληνικής γλώσσας. Οι δύο ομιλήτριες θα αναφερθούν σε στερεότυπες εκφράσεις και θα καθορίσουν τα είδη των ενδογλωσσικών αντιστοιχιών των στερεότυπων εκφράσεων –φρασεολογικά ισοδύναμα, φρασεολογικά ανάλογα και φρασεολογικές μονάδες που δεν έχουν ούτε ισοδύναμα ούτε ανάλογα. Στη διάλεξη θα γίνει επίσης μια σύντομη επισκόπηση των ειδών της ρουμέικης προφορικής παράδοσης που έχουν αποτελέσει αντικείμενο φιλολογικής και γλωσσολογικής έρευνας -του παραμυθιού και του δημοτικού τραγουδιού- και θα προσδιοριστεί η θέση των εξεταζόμενων παραμυθιών στην ελληνική παραμυθιακή παράδοση, καθώς και οι ιδιαιτερότητες των γραπτών κειμένων των παραμυθιών σε σχέση με τα προφορικά κείμενα.

Η Δρ Ιουλία Ζαρίκοβα φοίτησε στη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης (ΚΠΜ), στο οποίο είναι σήμερα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα «Στερεότυπες εκφράσεις της ρουμέικης διαλεκτού της ελληνικής γλώσσας». Την περίοδο 2016-2021 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης και το 2021-2022 διετέλεσε Κοσμητόρισσα της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του ΚΠΜ. Τα βασικά της ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι οι διάλεκτοι των Ελλήνων της Αζοφικής η φρασεολογία, η κοινωνιογλωσσολογία.

Η Δρ Ιουλία Λαμπέτσκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης με ειδικότητα Φιλόλογος-Διδάσκουσα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας-Αγγλικής Γλώσσας. Έχει διδακτορικό από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο», με θέμα «Αφηγηματικές και υφολογικές δομές στα παραμύθια των Ελλήνων της Αζοφικής». Από το 2001 εργάζεται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, αρχικά ως Λέκτορας, και σήμερα ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Από το 2021 είναι Πρόεδρος του εν λόγω Τμήματος.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

Σύνδεσμος εγγραφής στις τηλεδιαλέξεις της Σειράς: https://forms.office.com/e/rhXWT8uQw6


Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών. Το Πρόγραμμα με σημαντική έκπτωση (≈40%) στο κόστος φοίτησης, δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ως τις 30 Μαΐου 2023.