22
Κυρ, Δεκ

Κλιματική αλλαγή, ξενικά είδη και άλλες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον (Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος)

Μια από τις κυριότερες αιτίες μείωσης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας αποτελούν τα χωροκατακτητικά ξενικά είδη (invasive alien species). Η ίδια απειλή παρουσιάζεται και στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη Μεσόγειο. Το θέμα «Κλιματική αλλαγή, ξενικά είδη και άλλες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον» πραγματεύεται η Δρ Νίκη Χαρτόσια, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, φιλοξενούμενη της Σειράς Διαλέξεων που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), που φέτος ήταν αφιερωμένη στις «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος».

Η υβριδική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 18:00. Για φυσική παρουσία, ο χώρος διεξαγωγής είναι το κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία), ενώ για διαδικτυακή παρακολούθηση κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί ελεύθερα https://bit.ly/3fJUO3K.

Με τη συγκεκριμένη διάλεξη ολοκληρώνεται ο 5ος κύκλος της Σειράς Διαλέξεων, που συνδιοργανώνεται με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ και υλοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου έχει αλλάξει δραστικά μετά το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ το 1869. Μέσω αυτής της διώρυγας συνδέονται δύο διαφορετικές βιογεωγραφικές περιοχές, η Μεσόγειος με την τροπική Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάμειξη ειδών, εξαιτίας κυρίως της μετανάστευσης / μεταφοράς ειδών από την Ερυθρά στη Μεσόγειο θάλασσα, είδη γνωστά ως Λεσεψιανοί μετανάστες. Τι γνωρίζουμε γι’ αυτά τα είδη; Ποιες είναι οι συνέπειές τους στο ιθαγενές περιβάλλον; Στη διάλεξη της Δρος Χαρτόσια θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν τα εν λόγω ερωτήματα με παραδείγματα και από το θαλάσσιο περιβάλλον της Κύπρου.

Η Δρ Νίκη Χαρτόσια είναι θαλάσσια βιολόγος και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε Βιολογία σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η έρευνά της αφορά κυρίως στη μελέτη των τροφικών συνηθειών θαλάσσιων οργανισμών με έμφαση στα ξενικά είδη. Επίσης, μελετά στοιχεία του βιολογικού κύκλου των ξενικών ειδών και πώς αυτά μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα ιθαγενή. Ένας ευρύτερος στόχος της έρευνάς της είναι η καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Κύπρου και η προώθηση πρακτικών προστασίας της.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης: https://forms.office.com/r/hbPwKpsGsK


Καταχωρήστε την υβριδική διάλεξη στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo