Σε μια δημοκρατική πολιτεία, η ουσιαστική κριτική προς τους εκάστοτε κρίνοντες έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική διαδικασία. Πολυσχιδή σχετικά ζητήματα για τις ευνομούμενες πολιτείες πραγματεύεται η Δημόσια Τηλεδιάλεξη με θέμα «Κρίνοντας τους Κρίνοντες: Λόγοι και αιτίες της άστοχης δικαστικής κρίσης» και ομιλητή τον Δρα Κωνσταντίνο Τσίνα, Λέκτορα στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022.
Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3yAfFNv
Στο σύγχρονο Κράτος Δικαίου, «κρίνοντες» είναι –κατά βάση– οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας, αλλά και εκείνοι που αποφασίζουν για την επιβολή δικονομικών μέτρων στον πολίτη, σε συνεργασία με τη δικαστική εξουσία, και στο πλαίσιο των εξουσιών που τους παρέχει ο νόμος. Πώς αιτιολογούν, αλλά και πώς πρέπει να αιτιολογούν τις κρίσεις τους τα παραπάνω πρόσωπα; Είναι πάντοτε εύστοχες οι κρίσεις τους αυτές; Ποιες είναι οι κυριότερες μορφές των σφαλμάτων που, μερικές φορές, τις πλήττουν και ποιοι οι λόγοι που εξηγούν τα τελευταία; Ο εισηγητής θα ασχοληθεί με βασικούς τύπους και αιτίες της άστοχης δικανικής κρίσης, με αναφορά στα πορίσματα της σύγχρονης ψυχολογικής έρευνας. Παράλληλα θα επισημανθούν βασικές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός, κατά το δυνατόν, ορθολογικού χαρακτήρα της δικανικής απόφασης (νομική αιτιολόγηση).
Ο Κωσταντίνος Π. Τσίνας είναι Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο ποινικό δίκαιο, την ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2010 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Δίκαιο & Λογική: Το παράδειγμα της Ποινικής Δογματικής». Διδάσκει ποινική δικονομία, απόδειξη, εισαγωγή στη νομική επιστήμη, νομική λογική και διεθνές ποινικό δίκαιο.