22
Παρ, Νοε

Μουσική παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει» (20 χρόνια ΑΠΚΥ)

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, παρουσιάζει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα) τη μουσική παράσταση «Αθήνα-Λευκωσία: Το άσμα το ελαφρόν που μας συνδέει» με την τραγουδοποιό και συγγραφέα Ευσταθία και την ηθοποιό και σοπράνο Έλενα Χατζηαυξέντη. Η παράσταση στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα αρχίσει στις 20:00 και θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά. Είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 6 ετών.

Μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία τους με την παράσταση Ο ταραχώδης βίος της Ριρίκας Σβάιτσερ, η οποία ταξίδεψε μέχρι και το Λονδίνο, οι δύο καλλιτέχνιδες εξ Ελλάδος και εκ Κύπρου ορμώμενες αντίστοιχα, ενώνονται και πάλι για ένα αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι που τόσο αγαπούν, αλλά που λίγοι γνωρίζουν. Παρουσιάζουν ένα ταξίδι στο μουσικό παρελθόν των δύο τόπων, από τις αρχές  μόλις του 20ου αιώνα, συνδέοντας παράλληλα τη ρετρό Κυπριακή μουσική με την παλιά αλλά και σύγχρονη Αθήνα. Μουσική των Δευκαλίωνος Ιακωβίδη και Αχιλλέα Λυμπουρίδη σε στίχους του Κώστα Μόντη, Δημήτρη Λιπέρτη, Κώστα Χαράκη κ.ά. τα οποία τραγούδησαν η Σοφία Βέμπο, η Δανάη, η Σούλη Σαμπάχ κ.ά., συναντιόνται σ’ αυτή τη μοναδική παράσταση με τα τραγούδια της Ευσταθίας, που με την ιδιαίτερη τους μουσική αισθητική συνδέουν το «τότε» με το «τώρα». Στην παράσταση θα ακουστούν, επίσης, ποιήματα του Κωστή Παλαμά και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, αλλά και κείμενα από τις ιστορικές μελέτες του Κύπριου ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου (Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου).

Πότε τραγούδησε η Σοφία Βέμπο στο Σαντεκλαίρ στη Λευκωσία; Πότε ανέβηκε η πρώτη Κυπριακή Οπερέτα; Ποια κυπριακά τραγούδια έφταναν στην Ελλάδα; Πώς οι Κύπριοι πολεμούσαν στο πλευρό της Ελλάδας; Και τελικά ποιο είναι αυτό το «άσμα το ελαφρόν»  που θα μάς ενώνει  με την ουσιαστική του παρουσία στο «τότε», στο «τώρα» και στο «πάντοτε;».

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου www.mcf.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Kατάλληλο για άτομα άνω των 6 ετών

Πληροφορίες: 00357-22411733 ή Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υποστηρικτές: Σπίτι της Κύπρου, Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Κυβέρνησης

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος, έρευνα: Έλενα Χατζηαυξέντη, Ευσταθία

Κείμενα: Ευσταθία

Ερμηνεύουν: Ευσταθία, Έλενα Χατζηαυξέντη

Πιάνο, παρτιτούρες: Χάρης Μπότσης

Κιθάρα – φωνητικά: Γιώργος Πατσιώτης

Βιολί: Μελίνα Ντελίκου

Κοντραμπάσο: Μαμπρέ Κασαρτζιάν

Φωτισμοί: Γιώργος Χαραλάμπους  (Αzaad)

Οργάνωση παραγωγής: Αυξέντης Χατζηαυξέντης


Η μουσική παράσταση θα τύχει φωτογραφικής και οπτικογραφικής κάλυψης και σχετικό υλικό ενδέχεται να αναρτηθεί ή/και να κυκλοφορήσει σε Μέσα ενημέρωσης και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


ΕΥΣΤΑΘΙΑ: Η Ευσταθία (πλήρες όνομα Ευσταθία Μαντζούφα) είναι τραγουδοποιός και συγγραφέας θεατρικών έργων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2005, με το τραγούδι «Χωρίς Εσένα», που απέσπασε το τρίτο βραβείο και συζητήθηκε πολύ για τον ιδιαίτερο στίχο του. Ως τραγουδοποιός, έχει κυκλοφορήσει τέσσερις  προσωπικούς δίσκους με δικά της τραγούδια και πολυάριθμα cd singles.Ως ερμηνεύτρια, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το λεγόμενο «ελαφρό τραγούδι», μελετώντας και διασκευάζοντάς το, δίνοντας συναυλίες αφιερωμένες σ' αυτό. Εκτός από τον χώρο της μουσικής, κινείται και στον χώρο του θεάτρου γράφοντας θεατρικά έργα, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, μουσικές και στίχους για το θέατρο. Επίσης, παραδίδει σεμινάρια με θέμα την τραγουδοποιία. Επί σκηνής, δισκογραφικά ή θεατρικά, έχει συναντηθεί με τους: Σταμάτη Κραουνάκη, Μαριανίνα Κριεζή, Λένα Πλάτωνος, Τάνια Τσανακλίδου, Μελίνα Τανάγρη, Στέλλα Γαδέδη, Μιχάλη Δέλτα, Αντώνη Τουρκογιώργη, Γιάννη Ζουγανέλη, Φίλιππο  Πλιάτσικα, ΟΝΑΡ, Μανώλη Φάμελο, Στάθη Δρογώση, Νίκο Ζιώγαλα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Βαγγέλη Γερμανό, Δαυίδ Ναχμία, Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Φόνσου, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Μαρία Κίτσου και πολλούς άλλους.

ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΑΥΞΈΝΤΗ: Είναι ηθοποιός και σοπράνο. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορειου Ελλάδος, έχει Μεταπτυχιακό Διπλωμα στο Θέατρο και την Εκπαίδευση από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίπλωμα στο Κλασικό τραγούδι από το  Ελεύθερο Ωδείο Αθηνών και πτυχίο Επιστημών της Αγωγής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης, παρακολούθησε το Musical Theatre Course στο Associated Studios Academy  στο Λονδίνο το 2017. Στο θέατρο έχει ασχοληθεί με την αρχαία τραγωδια- κωμωδία, το σύγχρονο θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, την performance και τη δραματοποιημένη ποίηση. Παράλληλα δημιουργεί τις δικές της παραστάσεις συνδιάζοντας τη μουσική με το θέατρο και την αφήγηση ιστοριών.  Ως ερμηνεύτρια, ήρθε σε επαφή ιδιαίτερα με την οπερέττα, τη μελοποιημένη ποίηση, το cabaret, το Variete, το μιούζικαλ, το ελαφρό τραγούδι, την παραδοσιακή κυπριακή μουσική, καθώς και την ευρωπαϊκή μουσική του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Στην καλλιτεχνική της πορεία έχει συναντηθεί με σημαντικούς σκηνοθετες και συνθέτες όπως τους: Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σπύρο Ευαγγελάτο, Θάνο Μικρούτσικο, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Θοδωρή Οικονόμου, Γιώργο θεοφάνους, Κώστα Κακογιάννη, Ζωή Τηγανούρια κ.ά.