Sidebar

04
Πεμ, Ιουλ

Υπολογιστική Γλωσσολογία και Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει 3ο Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Στόχος είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, 19:00

https://tinyurl.com/w83nj23j

«Υπολογιστική Γλωσσολογία και Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες»

Στέργιος Χατζηκυριακίδης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Περίληψη

Η ομιλία θα αναδείξει τη σημασία των ερευνητικών πορισμάτων της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας (ΥΓ) για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Μετά από μια εισαγωγή σε κάποια από τα σημερινά επιτεύγματα της ΥΓ θα παρουσιαστούν, εν είδει παραδειγμάτων, κάποιες χρήσιμες και εύκολες υπολογιστικές εργασίες Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες σε σπουδάστριες/σπουδαστές των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Στέργιος Χατζηκυριακίδης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1980. Είναι καθηγητής Υπολογιστικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τελείωσε το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Υπολογιστική Γλωσσολογία στο King's College του Λονδίνου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στο Royal Holloway, University of London, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Πριν αναλάβει καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Γλωσσολογικής Θεωρίας και Πιθανοκρατικών Σπουδών (CLASP).  Πέρα από το ακαδημαϊκό του έργο, έχει συγγράψει τρία μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων.

Οι τηλεδιαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στο σύνδεσμο  https://tinyurl.com/w83nj23j                                                                                                                          

Για την εξασφάλιση πιστοποιητικού παρακολούθησης χρειάζεται η ηλεκτρονική δήλωση ενδιαφέροντος, εδώ.