Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεών του και τη συμβολή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι στον ελληνόφωνο χώρο, συνεχίζει μέσα στο 2022 τον 3ο κύκλο ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ».
Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 η Σειρά φιλοξενεί τηλεδιάλεξη με τίτλο «Ο Φιλοκτήτης του Χάινερ Μύλλερ και ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή». Εισηγητής είναι ο Δρ Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος, θεατρολόγος και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος.
Η τηλεδιάλεξη, με ώρα έναρξης τις 19:00, είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.
Εγκαταλελειμμένος ο Φιλοκτήτης στο έρημο νησί της Λήμνου και ανήμπορος εξαιτίας ενός τραυματισμού του, με μόνη παρηγοριά τα τόξα του Ηρακλή, συγκινεί βαθύτατα, όταν αρνείται πεισματικά τη σωτηρία του στο δίδυμο Οδυσσέας-Νεοπτόλεμος. Τον μύθο αυτόν πραγματεύεται στη δύση της ζωής του ο Σοφοκλής (409 π.Χ.), διδάσκοντας για το μεγαλείο της ψυχικής δύναμης του ανθρώπου, αλλά και για το αδιαπραγμάτευτο της τιμής του. Τον μύθο όμως πραγματεύεται εκ νέου και ο Γερμανός Heiner Müller στη σκιά του τείχους του Βερολίνου (1964), παρέχοντας μια νέα ερμηνεία, διαμετρικά αντίθετη από την αρχαία. Στην τηλεδιάλεξη θα επιχειρηθεί από τον Δρα Κράια μια παράλληλη ανάγνωση των δύο ομώνυμων δραμάτων του Σοφοκλή και του Müller, εστιάζοντας κυρίως στα σημεία εκείνα, όπου ο νεότερος δραματουργός διαφοροποιείται από τον παλαιότερο, και αναλύοντας ερμηνευτικά τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις.
Ο Γεώργιος Κράιας είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Freiburg, θεατρολόγος, ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διδάσκει επίσης ως Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται κυρίως στο αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του.
Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.