27
Παρ, Δεκ

Σκηνές μάχης και κυνηγιού στο προϊστορικό Αιγαίο και η σχέση τους με τις τέχνες της Ανατολικής Μεσογείου

Οι απεικονίσεις σκηνών κυνηγιού και μαχών αποτελούν σημαντικό μέρος του εικονογραφικού ρεπερτορίου του προϊστορικού Αιγαίου. Με την εμπορική δραστηριότητα των λαών της Ανατολικής Μεσογείου -άρα και την ανταλλαγή νοοτροπιών και ιδεολογιών- επηρεάζεται και η Αιγαιακή εικονογραφία της βίας. Στην τηλεδιάλεξη «Σκηνές μάχης και κυνηγιού στο προϊστορικό Αιγαίο και η σχέση τους με τις τέχνες της Ανατολικής Μεσογείου», την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, ο Δρ Άγγελος Παπαδόπουλος, συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Αρχαία Ελληνική Τέχνη (1200 π.Χ. - 330 μ.Χ.)» του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό»του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), θα συζητήσει ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις εικονιστικές τέχνες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με το θέμα της ένοπλης βίας και κατά πόσον αυτές εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της εκάστοτε άρχουσας τάξης, λειτουργώντας ως μέσα προβολής προπαγάνδας και πιθανώς πολεμικού ήθους. Η τηλεδιάλεξη, την οποία διοργανώνει το εν λόγω Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ανοικτή στο κοινό και θα μεταδοθεί στις 18:30 διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2ZNhrMS. 

Σύμφωνα με τον ομιλητή, κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (περ. 1700-1050 π.Χ.) οι απεικονίσεις πολέμου, κυνηγιού, μονομαχιών και βίας γενικότερα αποτελούν σημαντικό μέρος εικονογραφικού περιεχομένου του προϊστορικού Αιγαίου. Οι σκηνές αυτές απαντούν σε χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, σφραγίδες από ημιπολύτιμους λίθους, αγγεία από στεατίτη, χρυσό, άργυρο και πηλό, καθώς και σε εντυπωσιακές τοιχογραφίες που κοσμούν ανακτορικά συγκροτήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κατά τον 14ο και 13ο αιώνα π.Χ., όταν οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου αναπτύσσουν έντονη εμπορική δραστηριότητα μεταξύ τους, ευνοούνται οι ανταλλαγές τεχνοτροπιών, τεχνολογιών και ιδεολογιών, φαίνεται πως η Αιγαιακή εικονογραφία της βίας ακολουθεί τους δικούς της κανόνες σε σχέση με τις αντίστοιχες σκηνές σε Αίγυπτο, Σύρο-Παλαιστίνη και Κύπρο.


Ο Δρ Άγγελος Παπαδόπουλος σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth και στο Institute of Archaeology, University College London και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Liverpοol με αντικείμενο την εικονογραφία του πολέμου στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού. Εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου και σε ερευνητικά προγράμματα, ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες και οργανώσεις μουσειακών εκθέσεων σε Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 2013 διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο College Year in Athens. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στην προϊστορία του Αιγαίου και της Κύπρου και ειδικότερα στις διαπολιτισμικές επαφές μεταξύ των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, την εικονογραφία και το εμπόριο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Άρθρα και εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτή την περίοδο συνδιευθύνει το πρόγραμμα μελέτης του προϊστορικού νεκροταφείου της Κισσόνεργας κοντά στην Πάφο της Κύπρου και ασχολείται με τη μελέτη ενός νέου συνόλου τοιχογραφιών από τη Μυκηναϊκή Θήβα.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo