Το ερευνητικό έργο «PULCHRA: Science in the City: Building Participatory Urban Learning Community Hubs through Research and Activation», στο οποίο μετέχει ως εταίρος το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), έχει ως στόχο τη μελέτη της πόλης ως οικοσύστημα και τη δημιουργία ομάδων συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, του παραγωγικού ιστού και των σχολικών μονάδων μέσω της ανοικτής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου, το ΑΠΚΥ διοργανώνει ανοικτή στο κοινό ημερίδα με τίτλο «Share your PULCHRA challenges» τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων κυπριακών σχολείων που συμμετέχουν στο PULCHRA και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, την Κυκλική Οικονομία, την Κλιματική Αλλαγή και την Κινητικότητα.
Η ημερίδα θα αρχίσει στις 9:15 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 12:15 μ.μ., και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube, εδώ
Καλωσόρισμα θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνης Ζορπάς (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος»), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΚΥ στο PULCHRA και διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας. Την ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος. Θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΚΥ κ. Χαράλαμπος Προύντζος και ο Επικεφαλής Εταιρικής Ευθύνης της CYTA κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννης.
Τις έως σήμερα δράσεις τους στο έργο θα παρουσιάσουν προς τον υπουργό Επικοινωνιών, Συγκοινωνιών και Έργων αντιπρόσωποι πέντε (5) σχολείων, ήτοι του Λυκείου Αγίου Ιωάννη, του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού, του Λυκείου Παραλιμνίου, του Απεήτειου Γυμνασίου-Λυκείου και του Λυκείου Φώτη Πίττα, τα οποία συμμετέχουν στο έργο.
Το έργο PULCHRA, στο οποίο μετέχουν δέκα (10) χώρες, δώδεκα (12) εταίροι και πέραν των 50 σχολικών μονάδων, στοχεύει στην προώθηση της ανοικτής σχολικής εκπαίδευσης (open schooling) χρησιμοποιώντας ως θέμα τις «πόλεις ως αστικά οικοσυστήματα». Σκοπός του έργου είναι η συνεργασία των σχολείων με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συλλόγους γονέων, κ.ά. με στόχο να εξετάζουν πραγματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής στις πόλεις και να συμβάλλουν στην προώθηση της εκπαίδευσης στις επιστήμες (science education) προς όλους τους πολίτες. To έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 και το συντονίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.