Ο 3ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που οργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), φιλοξενεί τον Γιάννη Καλατζόπουλο, ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα.
«Γράφοντας για παιδιά-Παίζοντας σαν παιδί» είναι το θέμα που πραγματεύεται η τρίτη αυτή τηλεδιάλεξη του κύκλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 στις 19:00 και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.
Στον Γιάννη Καλατζόπουλο, από μικρό παιδί στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στο ραδιόφωνο, αποδίδεται ο χαρακτηρισμός «παιδί-θαύμα». Η πλούσια καλλιτεχνική του πορεία και η πολύχρονη ενασχόλησή του με το παιδικό θέατρο αποτυπώνονται στις σκέψεις του για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του ρόλου του ηθοποιού και του συγγραφέα θεατρικών έργων, αλλά και την εξειδίκευση και τις απαιτήσεις του θεάτρου για ανήλικους θεατές. Ποιός είναι ο ρόλος της φαντασίας και της ενσυναίσθησης και πώς αυτές συνδυάζονται με την υποκειμενική πρόσληψη της πραγματικότητας, τους αυστηρούς νόμους και κανόνες του θεάτρου, αλλά και τις γοητευτικές, παντοδύναμες εξαιρέσεις που πάντα τους συνοδεύουν; Στο θέατρο για παιδιά, στο οποίο θα μας μυήσει ο Γιάννης Καλατζόπουλος, όλα είναι αληθινά, αλλά όλα γίνονται «στα ψέματα».
Ο Γιάννης Καλατζόπουλος φοίτησε στη Δραματική Σχολή ως εξαίρετο ταλέντο, παράλληλα με το γυμνάσιο, σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Αθηνών και ακολούθησε σκηνοθεσία θεάτρου στην Accademia Nazionale d’ Arte Drammatica της Ρώμης. Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Μινωτή, τον Κουν, τον ∆ιαμαντόπουλο, τον Δημόπουλο κ.ά. Ως επαγγελματίας ηθοποιός (συν)εργάστηκε με γνωστούς θιάσους, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο Θέατρο Στοά, στα ∆ΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κρήτης, Λάρισας και Βέροιας, καθώς και σε πλήθος άλλων θεατρικών σχημάτων. Διηύθυνε την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία (1982-2005), διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά και έχει διασκευάσει για το παιδικό κοινό έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα Γιαννάκης: το παιδί-θαύμα, διηγήματα και θεωρητικά κείμενα για το θέατρο και θεατρικά έργα για παιδιά.