Στο ερώτημα που χαρακτηρίζει την πορεία προς το κοινωνικό κράτος, από πού προέρχεται το νέο, η απάντηση απαιτεί μια διείσδυση σε μεγάλα βάθη του χρόνου. Στην περίπτωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στα χρόνια του επαναστατικού αγώνα. Προς τιμήν των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και στο πλαίσιο των δράσεων του Προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και του Μεταπτυχιακού προγράμματος «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), τα οποία την περίοδο 15 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2021 θα δέχονται αιτήσεις εισδοχής, διοργανώνεται δημόσια τηλεδιάλεξη με ομιλητή τον Δρα Κωνσταντίνο Δουκάκη και θέμα «Αναζητώντας τα θεμέλια του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας: Όψεις κοινωνικής πρόνοιας στην Επαναστατημένη Ελλάδα».
Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα τής Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821-2021.
Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με ελεύθερη πρόσβαση, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3dnsajE
Η ομιλία πραγματεύεται την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κοινωνικού κράτους και αναζητεί τις ρίζες της κοινωνικής πρόνοιας στα χρόνια του επαναστατικού αγώνα. Την περίοδο, δηλαδή, όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προτεραιότητες. Η «περιπλάνηση» αυτή στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης μας δείχνει πώς οι ανθρώπινες ανάγκες οριοθετήθηκαν και καταγράφηκαν από τις διοικήσεις (τοπικές και εθνικές) και συνδέθηκαν με την ικανότητά τους να αναπτύξουν οργανωμένο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα με την ιστορία των πολεμικών ηρώων και των δραστήριων πολιτικών αρχηγών της ελληνικής επανάστασης, ξεδιπλώνεται, λοιπόν, μία άλλη ιστορία, αυτή της απαρχής ενός οργανωμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας στο υπό συγκρότηση σύγχρονο ελληνικό κράτος.
O Κωνσταντίνος Φ. Δουκάκης σπούδασε Κοινωνική Πολιτική και Διοίκηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (B.Sc.), Οικονομική Ανάπτυξη και Πολιτική στο University of Birmingham (M.Sc.) και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στην Οικονομική Ιστορία (D.Phil.), στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ιστορίας). Διδάσκει στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική ιστορία, καθώς και με την ευρωπαϊκή και ελληνική εκδοχή του κράτους πρόνοιας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, κεφάλαια και βιβλία σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής πρόνοιας, οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας και πολιτικής.