Μεθοδολογικά και ιδεολογικά ζητήματα στη διδασκαλία της ποντιακής αναλύει η Ιωάννα Σιταρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην ομιλία της με τίτλο «Τα ρομέικα στην Τουρκία σήμερα ως πεδίο αποτύπωσης των μεθοδολογικών και ιδεολογικών προβλημάτων στη διδασκαλία της ποντιακής».
Η διάλεξη εντάσσεται στον 2ο Κύκλο τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), και θα μεταδοθεί διαδικτυακά, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, στις 19:30, μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j.
* Στους συμμετέχοντες που θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους ΕΔΩ θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Υπάρχουν διαφορετικές ποντιακές ποικιλίες και αν ναι, ποια πρέπει να διδάξουμε; Γιατί ονομάζουμε τα ρομέικα «ρομέικα» και όχι «ποντιακά»; Ποιο σύστημα γραφής πρέπει να ακολουθήσουμε; Είναι γλώσσα ή διάλεκτος; Είναι τα ποντιακά αρχαία ελληνικά; Χρειαζόμαστε εγχειρίδια διδασκαλίας της ποντιακής; Πώς μπορούμε να διδάξουμε τα ποντιακά σε ομιλητές/τριες πολιτιστικής κληρονομιάς; Στόχος της εισήγησης της Ιωάννας Σιταρίδου είναι η ανάλυση σημαντικών μεθοδολογικών και ιδεολογικών ζητημάτων στη διδασκαλία της ποντιακής όπως αυτά αναδύονται ανάγλυφα στην περίπτωση των ρομέικων στην Τουρκία.
Η Ιωάννα Σιταρίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Πρόεδρος του Τμήματος Ιβηρο-Ρομανικών Σπουδών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του νεοσυσταθέντος Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Κέιμπριτζ. Είναι επίσης Εταίρος και Διευθύντρια Σπουδών στη Γλωσσολογία στο Queens’ College, Cambridge. Η έρευνά της αφορά στη συγχρονική και διαχρονική σύνταξη και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Έχει λάβει υποτροφίες από το Universidade Federal da Bahia (2020), το Center for Hellenic Studies at Harvard University (2015), το University of Oslo (2012) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πρίνστον. Πρόσφατα κέρδισε την Chaire Internationale at Labex Empirical Foundations of Linguistics, Universite Sorbonne Nouvelle Paris 3 (Winter 2022).
Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων του Κύκλου «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα, στη βάση θεωρητικών προσεγγίσεων τόσο από τη θεωρητική γλωσσολογία όσο και από την κειμενογλωσσολογία, την κοινωνιογλωσσολογία και την κριτική ανάλυση λόγου τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά αφενός τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών και αφετέρου τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας, τη μελέτη της σχέσης της λογοτεχνίας με τα κοινωνικά και πολιτισμικά της συγκείμενα και τη μελέτη των λογοτεχνικών γραμματισμών.