23
Σαβ, Νοε

Τηλεδιάλεξη με θέμα «Προτομές και ανδριάντες στην Αθήνα: Ιστορικές μορφές και σύγχρονη πόλη»

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει τηλεδιάλεξη με ομιλήτρια την Δρ. Χάρι Κανελλοπούλου, ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και διδάσκουσα στο εν λόγω Πρόγραμμα με τίτλο «Προτομές και ανδριάντες στην Αθήνα: Ιστορικές μορφές και σύγχρονη πόλη».

Η τηλεδιάλεξη, η οποία εντάσσεται στη Θεματική Ενότητα «Νεοελληνική Τέχνη: Γλυπτική - Ζωγραφική» του προαναφερόμενου Προπτυχιακού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 στις 19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y4ss9nyr.

Στη διάλεξή της η ομιλήτρια θα παρουσιάσει επιλογές μνημειακών έργων τέχνης για τον δημόσιο χώρο, με αναφορά στην πόλη της Αθήνας. Τα αγάλματα αυτά, προτομές και ανδριάντες, καθημερινά υπόκεινται στην κρίση κάθε γενιάς: η κυρίαρχη αφήγηση που εκφράζουν και η συλλογική μνήμη που υπηρετούν βρίσκουν υπέρμαχους και αντιμαχόμενους, άλλοτε συμβαδίζουν κι άλλοτε προσκρούουν με αναγνώσεις της Ιστορίας ανά εποχή. Με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα προτομών και ανδριάντων που τοποθετήθηκαν στον δημόσιο χώρο της Αθήνας από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μετά, θα συζητηθεί με το τηλε-κοινό η θέση της μνημειακής γλυπτικής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, καθώς και ο αντίκτυπός της στο κοινωνικό σύνολο και την τρέχουσα καθημερινότητα της πόλης.

Η  Χάρις Κανελλοπούλου έλαβε το Διδακτορικό της στην Ιστορία της Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ασχολείται συστηματικά με την επιμέλεια εκθέσεων, συνεργαζόμενη με φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, στην τέχνη στον δημόσιο χώρο, στον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης και στη σχέση τέχνης και αρχείου (σε επιστημονική επιμέλειά της έχει εκδοθεί ο συλλογικός τόμος Κριτική+Τέχνη Νο6. Σύγχρονη Τέχνη και Αρχείο: αρχειακές συλλογές, καλλιτεχνικές πρακτικές, προβληματισμοί. Αθήνα: AICA Hellas, 2015, επανέκδοση 2020). Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.