23
Σαβ, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Το Πανελλήνιον του αυτοκράτορα Αδριανού και το ανατολικό "σύνορο" του Ελληνισμού»

 

Τον Χρήστο Αριστόπουλο, υποψήφιο διδάκτορα αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, φιλοξενεί το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) σε τηλεδιάλεξη με τίτλο «Το Πανελλήνιον του αυτοκράτορα Αδριανού και το ανατολικό "σύνορο" του Ελληνισμού».

Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00 στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας του Προγράμματος «Θέματα Ρωμαϊκής Ιστορίας» και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/y39pyzlb

O ομιλητής στη διάλεξή του θα επικεντρωθεί στο Πανελλήνιον, το οποίο ήταν μία θρησκευτικο-πολιτική ένωση ελληνικών πόλεων, ένα κοινόν. Ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό στην Αθήνα το 131 και επιβίωσε ως θεσμός μέχρι την καταστροφή της πόλης από τους Ερούλους, το 267. Ο Παυσανίας  και ο Δίων Κάσσιος εντοπίζουν την έδρα του Πανελληνίου στον περίβολο του ναού του Ολυμπίου Διός, δίχως όμως να παρέχουν λεπτομέρειες ως προς τον ακριβή λόγο ύπαρξης και το σύνολο των δράσεών του. Περισσότερα στοιχεία αντλεί κανείς από Αττικές επιγραφές με σαφείς αναφορές σε αυτοκρατορική λατρεία, αθλητικούς αγώνες, αλλά και σε μια σειρά διαταγμάτων σχετικά με την ελληνική καταγωγή των πόλεων μελών αυτού του Κοινού. Χωρίς μια ξεκάθαρη εικόνα από τη σύγχρονη βιβλιογραφία για τον θεσμό, τα μέλη, τις δράσεις και τα πρόσωπα πίσω από το παράξενο αυτό «δημιούργημα» του Αδριανού, ο Χρήστος Αριστόπουλος θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει το Πανελλήνιον με μια νέα οπτική και να προσφέρει, ει δυνατόν, μια πληρέστερη απάντηση σε ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.

Ο Χρήστος Αριστόπουλος είναι πτυχιούχος Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Αρχαία Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα το «Πανελλήνιον του Αδριανού» με πλήρη υποτροφία από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διδακτορική Υποτροφία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται ζητήματα ελληνικής ταυτότητας κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η τέχνη του πολέμου στην αρχαιότητα, καθώς και η άνοδος του Χριστιανισμού κατά τους ύστερους αιώνες της αρχαιότητας.