30
Κυρ, Ιουν

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Με το κλασικό αριστούργημα του παγκοσμίου θεάτρου «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και με εισηγητή τον Δρ. Γεώργιο Κράια, ακαδημαϊκό, φιλόλογο, θεατρολόγο και διδάσκοντα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), συνεχίζεται τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 στις 20.00, ο κύκλος τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη και σύγχρονη δραματουργία με τον γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ».

 

Τον κύκλο τηλεδιαλέξεων, ο οποίος μεταδίδεται ζωντανά, με ελεύθερη ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, μέσα από τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek, διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές».

 

Το δημοφιλές θεατρικό έργο του Σουηδού δραματουργού, που γράφτηκε το 1888, επικεντρώνεται στη γυναίκα και τον προσδιορισμό της ταυτότητάς της και πραγματεύεται την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, τις ερωτικές σχέσεις εξουσίας μεταξύ τους, αλλά και την πάλη των τάξεων. Στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας, ένα ερωτικό παιχνίδι της κόρης ενός κόμη και ενός υπηρέτη του, χωρίς όρια, με κοινή αφετηρία, αλλά με διαφορετικούς στόχους, μετατρέπεται σε παιχνίδι επιβίωσης. Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και πολυεπίπεδο, που πραγματεύεται την πολύπλοκη καθημερινότητα της ανθρώπινης φύσης: το αρσενικό και το θηλυκό, την εξουσία και τις κοινωνικές τάξεις, τις εύθραυστες ισορροπίες, την ευαισθησία και τον κυνισμό, την ηθική και την ανάγκη για επιβίωση, την επιθυμία και το καθήκον, την ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, την πίστη και την απιστία, το συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.

 

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους. Θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από τις 20:00 ως τις 21:00.